GRILLPÁC RECEPTEK A NYÁRRA

Közeleg a nyár, de a hőmérséklet egy-egy napon már most is olyan, hogy megengedhetünk magunknak egy étkezést a szabadban. Sokan vannak, akik bevált recept alapján dolgoznak, de szép számmal akadnak kísérletező kedvűek, és olyanok is, akik még a kerti sütögetésben kezdőként keresgélnek grillpác receptek után. Nekik mutatunk néhány kipróbált összeállítást, amivel garantáltan elvarázsolhatják a vendégeiket.

A GRILLPÁC RECEPTEK ALAPJAI

Elsőként fontos megemlíteni, nem mindegy, hogy miben pácolunk. Ha egy mód van rá, akkor kerüld a fém vagy műanyag edényeket, és részesítsd előnyben a porcelánból vagy üvegből készült darabokat. Ezek biztosan nem fognak reakcióba lépni a bekészített pácokkal, és így elkerülheted az esetleges kellemetlen mellékízeket. Pácoláshoz és grillezéshez alkalmas edények és tálak beszerzését is érdemes lehet megfontolnod, ha úgy tervezed, hogy a nyár során sok időt fogsz a kerti sütögetéssel tölteni.

A sózást a pácokból érdemes teljesen kihagyni és csak közvetlenül a sütés előtt vagy alatt alkalmazni, mivel a só kiszívja a húsokból a nedvességet és szárítja azokat.

Savas bázisú (citromlé, ecet) pácokban sosem szabad két óránál tovább hagyni a húsokat.

Ha vastagabb darab húst szeretnél grillezni, érdemes előtte beirdalni, hogy a fűszerek íze a teljes fogást átjárja.

FOKHAGYMÁS PÁC SZÁRNYASOKHOZ

Hozzávalók:

  • 1 csésze extra szűz olívaolaj
  • 2 fej fokhagyma
  • 2 evőkanál tej
  • 1 kiskanál őrölt paprika (ízlés szerint lehet csípős is)

Ebben az esetben a pácolási folyamat nem vesz hosszú időt igénybe. Elegendő csupán a bekevert pácban egyszer megforgatni a szárnyasokat, majd 5 perc pihentetés után indulhatnak is a grillrácsra.

ZSÁLYÁS-CITROMOS PÁC ZÖLDSÉGEKHEZ VAGY HALÉTELEKHEZ

Hozzávalók:

  • 1 db citrom
  • 4 ek olívaolaj
  • 2 ek mustár
  • 10 db zsályalevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 tk egész fekete bors

A hozzávalók összekeverése után hagyjunk kis időt, hogy összeérjenek az ízek. Ezután tegyük bele a pácolni kívánt ételeket, hagyjuk benne őket 20-30 percig, ezután kezdődhet a grillezés.

CSÍPŐS PÁC MARHA- ÉS DISZNÓHÚSHOZ

Hozzávalók:

  • 2 nagy chilipaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 mokkáskanál cukor
  • 1 evőkanál lime-lé
  • 4 evőkanál olaj

Keverjük össze a hozzávalókat, majd pihentessük benne a húsokat 2-5 órán át. Amennyiben porított chilit használsz, érdemes apránként adagolni és maximum egy teáskanálnyit belerakni.