Hozzávalók:
- 500 gramm csirkemell filé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál csípős chili szósz
- 1 evőkanál sötét szójaszósz
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt füstölt pirospaprika
- ízlés szerint só
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- 300 gramm (összesen) paprika, cukkíni, hagyma kockák
- fém vagy bambusz nyársak
Elkészítés:
- A csirkemellet vágd egyforma, kb. 2-3 cm-es kockákra. Tedd a csirkekockákat egy nagy tálba.
- Egy kis tálban keverd össze az olívaolajat, mézet, chili szószt, szójaszószt, zúzott fokhagymát, pirospaprikát és füstölt paprikát. Ízesítsd ízlés szerint sóval és borssal.
- Öntsd a pácot a csirkekockákra, és alaposan forgasd össze, hogy minden darab egyenletesen bevonódjon. Fedd le a tálat fóliával, és hagyd a hűtőben legalább 1 órát, de a legjobb, ha 3-4 órát áll. Közben vágd fel a zöldségeket is egyforma 2-3 cm-es kockákra. Választhatsz pritamin paprikát, lilahagymát, gombát, cukkinit, padlizsánt –
- Ha bambusznyársakat használsz, áztasd őket vízbe legalább 30 percig, hogy ne égjenek meg grillezés közben. Felváltva tűzd a csirkekockákat és a zöldségdarabokat a nyársakra.
- Melegítsd elő a grillt közepes-magas hőmérsékletre. Kend meg a grillrácsot egy kis olajjal, hogy ne ragadjanak le a nyársak. Helyezd a nyársakat a grillre, és süsd oldalanként 3-4 percig, amíg a csirke átsül és szép grillcsíkos nem lesz.
- A kész nyársakat tálald friss salátával, grillezett zöldségekkel vagy pirított pita kenyérrel. Ha szereted az extra csípőset, kínálj mellé chili szószt vagy joghurtos szószt a kontraszt kedvéért.
írta: Bácsalmási Katalin