Közeleg a nyár, de a hőmérséklet egy-egy napon már most is olyan, hogy megengedhetünk magunknak egy étkezést a szabadban. Sokan vannak, akik bevált recept alapján dolgoznak, de szép számmal akadnak kísérletező kedvűek, és olyanok is, akik még a kerti sütögetésben kezdőként keresgélnek grillpác receptek után. Nekik mutatunk néhány kipróbált összeállítást, amivel garantáltan elvarázsolhatják a vendégeiket.
A GRILLPÁC RECEPTEK ALAPJAI
Elsőként fontos megemlíteni, nem mindegy, hogy miben pácolunk. Ha egy mód van rá, akkor kerüld a fém vagy műanyag edényeket, és részesítsd előnyben a porcelánból vagy üvegből készült darabokat. Ezek biztosan nem fognak reakcióba lépni a bekészített pácokkal, és így elkerülheted az esetleges kellemetlen mellékízeket. Pácoláshoz és grillezéshez alkalmas edények és tálak beszerzését is érdemes lehet megfontolnod, ha úgy tervezed, hogy a nyár során sok időt fogsz a kerti sütögetéssel tölteni.
A sózást a pácokból érdemes teljesen kihagyni és csak közvetlenül a sütés előtt vagy alatt alkalmazni, mivel a só kiszívja a húsokból a nedvességet és szárítja azokat.
Savas bázisú (citromlé, ecet) pácokban sosem szabad két óránál tovább hagyni a húsokat.
Ha vastagabb darab húst szeretnél grillezni, érdemes előtte beirdalni, hogy a fűszerek íze a teljes fogást átjárja.
FOKHAGYMÁS PÁC SZÁRNYASOKHOZ
Hozzávalók:
- 1 csésze extra szűz olívaolaj
- 2 fej fokhagyma
- 2 evőkanál tej
- 1 kiskanál őrölt paprika (ízlés szerint lehet csípős is)
- Só
Ebben az esetben a pácolási folyamat nem vesz hosszú időt igénybe. Elegendő csupán a bekevert pácban egyszer megforgatni a szárnyasokat, majd 5 perc pihentetés után indulhatnak is a grillrácsra.
ZSÁLYÁS-CITROMOS PÁC ZÖLDSÉGEKHEZ VAGY HALÉTELEKHEZ
Hozzávalók:
- 1 db citrom
- 4 ek olívaolaj
- 2 ek mustár
- 10 db zsályalevél
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 tk egész fekete bors
A hozzávalók összekeverése után hagyjunk kis időt, hogy összeérjenek az ízek. Ezután tegyük bele a pácolni kívánt ételeket, hagyjuk benne őket 20-30 percig, ezután kezdődhet a grillezés.
CSÍPŐS PÁC MARHA- ÉS DISZNÓHÚSHOZ
Hozzávalók:
- 2 nagy chilipaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 mokkáskanál cukor
- 1 evőkanál lime-lé
- 4 evőkanál olaj
Keverjük össze a hozzávalókat, majd pihentessük benne a húsokat 2-5 órán át. Amennyiben porított chilit használsz, érdemes apránként adagolni és maximum egy teáskanálnyit belerakni.