A TÖKÉLETES STEAK

Hozzávalók

  • 4 szelet steak – New York Strip
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 ek worcestershire szósz
  • 2 ek balzsamecet
  • 1 csipet őrölt bors
  • 10 g dijoni mustár
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek olívaolaj

Elkészítés

  1. A hús előkészítésekor vágd le a felesleges zsírt a szeletekről.
  2. Egy zárható műanyag zacskóban keverd össze a pác elemeit, vagyis a húson kívül az összes hozzávalót.
  3. Ebbe a szószba forgasd bele alaposan a húst, majd a lezárt zacskóban hagyd érlelődni az ízeket. Szobahőmérsékleten 1 óra a minimum pácolási idő, hűtőben ez felmehet akár egy egész napra is.
  4. A húst előmelegített (magas hőfok) grillen, beolajozott rácson kezd el sütni úgy, hogy a rácsra 45 fokos szögben helyezed fel húst. 2 Percig süsd így.
  5. Ezután fordítsd meg a húst, és az előző pozícióban, megint 45 fokos szögben süsd a hátoldalát is 2 percig.
  6. Majd fordítsd meg újra a húst, de ezúttal a másik oldal felé zárjon be 45 fokos szöget a hús a rács alsó szélével. Így is 2 percig süsd a steaket.
  7. Végül fordíts még egy utolsót rajta, és rendezd el az előzőhöz hasonló pozícióban a szeleteket.

Extra tippek:

  • Ha a hűtőben tároltad a húst, akkor egy órával a sütés előtt már vedd ki onnan, hogy kicsit felmelegedhessen a hús és elérje a szobahőmérsékletet. Ezáltal sokkal egyenletesebben sülhet majd.
  • Ha túl macerásnak is tűnik elsőre a hús ide-oda forgatása és pozícionálása, azért érdemes kipróbálni, mert nemcsak szét rácsozatot eredményez majd a hús külsején, de jól átsült, (mégsem túlsütött) porhanyós steaket kapsz fáradozásodért cserébe.