GRILL KARBANTARTÁS

Fontos, hogy rendszeresen olajozza meg az öntöttvas grillrácsot. Ezzel megelőzhető a rozsdásodás, valamint az, hogy az étel a rácshoz tapadjon, és évekkel növeli meg a grillrács élettartamát. A grillrács beolajozása gyerekjáték. Kövesse az alábbi egyszerű lépéseket:

Az új öntöttvas grillrács beolajozása:

Nyissa fel a grill fedelét, kapcsolja be a grillt, és állítsa a hőfokot közepes fokozatra (MEDIUM HIGH). Csukja le a fedelet, és várjon húsz percet, míg a gyártás során lerakódott szennyeződések leégnek a grillrácsról. Húsz perc elteltével állítsa a hőfok szabályozó gombot ki (off) állásba, és várjon néhány percet, míg a rács kihűl. Oszlasson el főzőolajat vékony rétegben az öntöttvas grillrács teljes felületén egy ecsettel, vagy szórófej segítségével. Ezután már grillezhet. MEGJEGYZÉS: Növényi, olíva-, repce-, napraforgó olaj, vagy növényi zsiradék használatát javasoljuk. NE használjon sózott zsiradékot, mint a margarin, vagy a vaj. Ezek a zsiradékok nagyon alacsony hőfokokon égnek, és nem védik meg a grillrácsot.

Az  öntöttvas grillrács ismételt beolajozása:

Ajánlott minden grillezést követően ismételten beolajozni az öntöttvas grillrácsot. Mielőtt kikapcsolja a grillsütőt, kövesse az alábbi egyszerű lépéseket: Nyissa fel a grill fedelét, kapcsolja be a grillt, és állítsa a hőfokot közepes fokozatra (MEDIUM HIGH). Csukja le a fedelet, és várjon tíz percet, ezzel leégeti az ételmaradékokat és esetleges szennyeződéseket, melyek a  grillezés után visszamaradtak. Nyissa fel a grill fedelét, és állítsa a hőfokszabályozót ki (off) állásba. Tisztítsa meg a grillrácsot a grillkefével az ételmaradéktól és olajos szennyeződésektől. MEGJEGYZÉS: Kizárólag rozsdamentes acél grillkefe használatát ajánljuk a rács tisztítására. A rozsdamentes acél sörték tartósak, hatékonyan és könnyedén tisztítják meg a rácsot a különféle szennyeződésektől. Oszlasson el kis mennyiségű főzőolajat a rács teljes felületén egy ecsettel, vagy szórófej segítségével. Ellenőrizze, hogy a teljes felületet sikerült-e beolajozni, a sarkokat is beleértve. MEGJEGYZÉS: Növényi, olíva-, repce-, napraforgó olaj, vagy növényi zsiradék használatát javasoljuk. NE használjon sózott zsiradékot, mint a margarin, vagy a vaj. Ezek a zsiradékok nagyon alacsony hőfokokon égnek, és nem védik meg a grillrácsot.

Az öntöttvas grillrács tárolása:

Ha huzamosabb ideig nem használja a grillsütőt, tárolja az öntöttvas grillrácsot száraz, meleg helyen. A tisztán, száraz helyen tárolt grillrácsnak az olajos kezelés (szobahőmérsékleten) extra védelmet nyújt a rozsdásodás ellen.

Az ételről lecsöpögő zsiradékok, folyadékok rácseppennek a forró lángra, mely a lángok felcsapását okozhatja.

Néhány ilyen nagyobb lángnyelv normális jelenség, és általában a zsiradékok felhalmozódása az oka. Kövesse az alábbi egyszerű lépéseket:

Amikor a grillsütő lehűlt, vegye ki a Flav-R-Wave kiegészítőt, tisztítsa meg a rozsdamentes acél grillkefével, és helyezze vissza a helyére. Ügyeljen rá, hogy a  grillsütő alja is tiszta legyen, ne legyen lerakódott zsiradék és ételmaradék a felületen, ellenőrizze a csepptálca tisztaságát is. Tisztítsa meg alaposan a sütőtér oldalát, alját grill kaparókéssel, vagy grillkefével. Ezután ipari porszívóval porszívózza fel a grillsütő belsejéből a szennyeződéseket és az esetleges hamut.

Úgy tűnik, mintha festék pattogzott volna le a grill tetejének belsejéről:

A grill tetejének belsején nincs festékréteg. Egy bizonyos idő után a füst korommal színezi el a grillsütő tetejét. A korom néhol lepereghet, mely olyan hatást kelt, minta festék pattogzott volna le a grillsütő tetejéről. Ennek tisztításához vegye le a grillsütő tetejét, és finoman kaparja le a kormot a grillkéssel, vagy a grillkefével, majd mossa el meleg, mosogatószeres vízzel. Ajánlott a grillsütő tetejét évente több alkalommal megtisztítani, ezzel megelőzhető a korom vastag lerakódása.

Fekete olajos korom rakódott le a grillrácson, és ami még fontosabb, a grillezett ételeken. A fekete lerakódás egy jele annak, hogy a gázégőn lévő perforáció eltömődött, és nem jut elég gáz, illetve levegő az égőfejbe. Az is elképzelhető, hogy a grillsütő alapos tisztításra szorul.

A probléma elhárításához kövesse az alábbi egyszerű lépéseket:

Ha a grillsütő kihűlt, vegye ki a gázégőt, és ellenőrizze a nyílásokat. Ha a nyílások eltömődtek, tisztítsa meg őket egy puha sörtéjű kefével. Egy másik lehetőség, hogy az eltömődött nyílásokat egy gemkapocs segítségével tisztítja meg (bármilyen eszköz megfelelő lehet a tisztításhoz, mely elég kicsi, hogy átférjen a lyukakon. Soha ne fúrja meg a nyílásokat, ne nagyobbítsa meg őket! Ezután tisztítsa meg a csöveket. Ehhez használjon csőtisztító kefét, és a teljes csövet tisztítsa meg vele elejétől a végéig, közben forgassa a kefét a csőben. Húzza ki a kefét a csőből, és vizsgálja meg a szennyeződéseket. Legyen tisztában azzal, hogy a pókokat vonzza a gáz szaga, és lehet, hogy a csőben vertek tanyát. Ennek megelőzése érdekében ellenőrizze, hogy a pókvédő rácsok védik-e a levegő bemeneti nyílásokat. Az is lehet, hogy a zsiradék ráégett a grillsütő aljára. Ennek eltávolításához vegye ki a grillrácsot és a Flav-R-Wave™-et. A rozsdamentes acél grillkefével tisztítsa meg a grillsütő alját. Az alapos tisztításhoz a felkapart szennyeződéseket és hamut ipari porszívóval távolítsa el.

Tippek a Broil King gázgrill karbantartásához a grill teljesítmény megőrzése érdekében:

Gázégő

Vegye ki a gázégőt, és vizsgálja át, hogy van-e rajta repedés, esetleg deformálódott-e. Tisztítsa meg a nyílásokat csőtisztító kefével, így eltávolíthatja a pókok, vagy rovarok által okozott szennyeződéseket, melyek eltömítik a nyílásokat.

Flav-R-Wave™

Rozsdamentes acél grillkefe segítségével távolítsa el a Flav-R-Wave™-ről a szennyeződéseket.

A grillsütő belseje

Vegye ki a gázégőt(égőket) és a Flav-R-Wave™-et, majd egy kemény sörtéjű kefével tisztítsa meg a grillsütő belsejét, majd a szennyeződéseket távolítsa el ipari porszívó segítségével. Ezután grilltisztító folyadékkal tisztítsa meg a grillsütő belsejét. Soha ne használjon hideg zsíroldót a grillsütő belsejében, mert maró anyaga tönkreteheti a grillsütőt.

Csepptálca

A csepptálca közvetlenül a nyílás alatt található, melyen keresztül a zsiradék lecsepeg, és a grillsütő hátoldala felől férhet hozzá. A csepptállcát rendszeresen ellenőrizni, tisztítani, vagy cserélni szükséges ahhoz, hogy a a zsiradék a grillből ne folyhasson ki.

A grillsütő külseje

Ha oxidáció jeleit tapasztalja, mossa le a grillsütő külső felületét semleges mosogatószeres vízzel. Alaposan öblítse le a felületet, és törölje át egy főzőolajba mártott kendővel, hogy megőrizze a grillsütő fényét. A festékhibákat, lepattogzásokat, karcokat hőálló szórófejes festékkel javíthatja ki. A rozsdásodás egy természetes oxidációs folyamat, mely megjelenhet az öntöttvas és acél alkatrészeken. A rozsda rövid távon nem befolyásolja a grillsütő működését. Használjon rozsdamentes acél tisztítószert a rozsdamentes acél alkatrészek rozsdás szennyeződéseinek eltávolításához. Az időjárás és az extrém hő barnás színűre színezheti a grill tetejét. Ez az elszíneződés nem tekinthető gyártási hibának.

Gázcső

Minden alkalommal, amikor leoldja, majd újracsatlakoztatja a gázcsövet, hajtson végre szivárgás tesztet, és minden évben legalább egyszer végezze el, vagy ha huzamosabb ideig nem használta a grillsütőt. A szivárgás teszt elvégzése: Távolítson el minden nyílt lángot és égő cigarettát a közelből. Ellenőrizze, hogy minden gázlángszabályozó kapcsoló „off” állásban van-e. Keverjen ki szappanos vizet folyékony szappan és víz összeöntésével. Lassan nyissa ki a gázpalack szelepét. Minden csatlakozóra kenjen az előzőleg kikevert szappanos vízből, beleértve minden olyan nyílást is, amely a gázpalack és a gázláng szabályozó gombok között van. A szivárgás területén buborékok keletkeznek. Ha szivárgást tapasztal, akkor zárja el a gázpalackot, szorítson meg minden csatlakozót és tesztelje újra addig, amíg nem tökéletesek a csatlakozások. Ha a szivárgást nem tudja megszüntetni, kérem vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal – viszonteladónkkal. Szivárgás esetén ne üzemeltesse a készüléket.

Pótalkatrészek: ha a probléma a nyomásszabályozóval, a gázcsővel, az égővel, vagy a gázláng szabályozójával van, ne kísérelje megjavítani. Vegye fel a kapcsolatot az ügyfélszolgálatunkkal, vagy viszonteladónkkal. Az optimális teljesítmény érdekében használjon gyári alkatrészeket.

Biztonsági emlékeztető

Használat közben soha ne hagyja felügyelet nélkül a grillsütőt! Ne használja a grillsütőt zárt térben, ne legyen 60 cm-en belül semmilyen gyúlékony anyag a grillsütő felett, vagy mellett. Mindig jól szellőző helyiségben tárolja a pót gáztartályt.