KAMADO – MI VOLT ELŐBB A TYÚK VAGY A TOJÁS?

Ha a kamado eredetét keressük, akkor bizony jó messzire kell mennünk – nem csak távolságban, de időben is. Agyagból készült sütő- és főzőedényeket már évezredek óta használ az emberiség, gondoljunk csak az indiai tandoor kemencékre vagy az észak afrikai tagine edényre. A kamado grill őse egy több mint 3000 éves távol-keleti edény – ekkor kezdtek ugyanis el agyag helyett tartósabb anyagot, kerámiát használni ezekhez az edényekhez.

Eredetileg a japán mushikamadot rizs párolására használták. Kerek alakja és kupola alakú teteje egyértelműen emlékeztet bennünket a modern kamado grillek kinézetére. Már ezek az edények is rendelkeztek kisebb elzárható nyílásokkal, melyek segítségével a hőmérsékletet egyszerűen lehetett szabályozni. A kamado a második világháború után terjedt el Amerikában: a hazatérő amerikai katonák hozták magukkal Japánból a tojás grillt és hamar igen népszerű lett a grill hagyományairól híres kontinensen.

A modern kamado gyártók megtartották az eredeti alakzatot és a lehető legkülönbözőbb kiegészítőkkel biztosítják annak sokoldalúságát. Hiszen egy kamadoban nem csak grillezhetünk, hanem füstölhetünk, párolhatunk, főzhetünk, süthetünk kenyeret, pizzát vagy akár pitét is – valóban csak a képzeletünk szabhat határt. Bátran válasszuk ezt az ősi múlttal rendelkező grillt és élvezzük ki sokoldalúságát a mai modern világunkban. Ha még többet szeretne megtudni a kamado grillekről kattintson ide. (Kamado Joe honlap)