Tökéletes steak

Hozzávalók:
• 4 szelet steak – new york strip
• 2 gerezd zúzott fokhagyma
• 2 ek worcestershire szósz
• 2 ek balzsamecet
• 1 csipet őrölt bors
• 10 g dijoni mustár
• 2 ek szójaszósz
• 2 ek olívaolaj

Elkészítés:
1. A hús előkészítésekor vágd le a felesleges zsírt a szeletekről.

2. Egy zárható műanyag zacskóban keverd össze a pác elemeit, vagyis a
húson kívül az összes hozzávalót.

3. Ebbe a szószba forgasd bele alaposan a húst, majd a lezárt zacskóban
hagyd érlelődni az ízeket. Szobahőmérsékletlen 1 óra a minimum pácolási
idő, hűtőben ez felmehet akár egy egész napra is.

4. A húst előmelegített (magas hőfok) grillen, beolajozott rácson kezd
el sütni úgy, hogy a rácsra 45 fokos szögben helyezed fel húst. 2 Percig
süsd így.

5. Ezután fordítsd meg a húst, és az előző pozícióban, megint 45 fokos
szögben süsd a hátoldalát is 2 percig.

6. Majd fordítsd meg újra a húst, de ezúttal a másik oldal felé zárjon
be 45 fokos szöget a hús a rács alsó szélével. Így is 2 percig süsd a
steaket.

7. Végül fordíts még egy utolsót rajta, és rendezd el az előzőhöz
hasonló pozícióban a szeleteket.

Extra tippek:
– Ha a hűtőben tároltad a húst, akkor egy órával a sütés előtt már vedd
ki onnan, hogy kicsit felmelegedhessen a hús és elérje a
szobahő-mérsékletet. Ezáltal sokkal egyenletesebben sülhet majd.
– Ha túl macerásnak is tűnik elsőre a hús ide-oda forgatása és
pozicionálása, azért érdemes kipróbálni, mert nemcsak szét rácsozatot
eredményez majd a hús külsején, de jól átsült, (mégsem túlsütött)
porhanyós steaket kapsz fáradozásodért cserébe.